Region Jämtland Härjedalen

OBS: Det här evenemanget har passerat

Musik

Weberkvartetten Speglingar

16 apr 2019Svarta Lådan, Estrad Norr, Östersund

Bild på Weberkvartetten

Konserten berörs inte av osd:s konkursansökan

Kvällens konsert med Weberkvartetten kommer genomföras och berörs inte av nyheten att OSD i Östersund, som driver både före detta Folkets hus och Storsjöteatern, har begärt sig själv i konkurs.  

Jazzikonen Maria Schneider, den nya amerikanska jazzens största kompositör, arrangör och storbandsledare har skrivit en stråkkvartett i sin egen högst personliga stil. Programmet består av tre kontrasterande verk, även om både Bohlin och Shostakovich speglar sin omvärld med musiken.

Vår nutida kompositör Jonas S Bohlin reflekterar över vår tid och belyser världens fasor och problematik i sitt nyskapande verk Chromatic Congruence Quartet 2018, som är skrivet till Weberkvartetten.

Den ryska kompositören Dmitrij Shostakovich, skildrade 1946 andra världskrigets vedermödor och faser i en komposition som kom att kallas War Quartet, en episk och känslostark kvartett av en av 1900-talets största tonsättare.

Weberkvartetten är en av Sveriges mest etablerade stråkkvartetter. Kvartetten vann "Ung och Lovande" 2005 och har deltagit i flera välrenommerade festivaler, såsom Gotland Chamber Music Festival, Korsholm Music Festival i Finland, Båstad Kammarmusikfestival, Stockholm New Music Festival och Musical Gardens Warsawa. De har spelat in för radio och TV, bl.a. i SVT:s "Veckans Konsert” samt gjort CD-inspelningar. Kvartetten har studerat för Lars Fresk, Simon Rowland-Jones, Chilingirian Quartet, Paavo Pohjola, Allegri Quartet och Thomas Brandis.

Weberkvartetten är flitiga ambassadörer för nutida musik och har beställt verk av ett flertal svenska tonsättare såsom Sven-David Sandström, Albert Schnelzer, Miklós Maros och Fredrik Högberg. De har samarbetat med många fina musiker, bl.a. Bengt Forsberg, Martin Fröst, Staffan Scheja, Margareta Hallin, Karin Dornbusch, Terés Löf, Fredrik Paulsson, Johan Fröst, Jakob Koranyi, Jeanette Köhn, Samuel Berthod och Eric Ericsons kammarkör. Kvartetten gillar att utforska andra genrer och kulturer och har spelat med Suranjana Ghosh (tabla), Marcelo Nisinman (bandoneon), Lars Jansson Trio, danskompaniet Norrdans och skådespelarna Marika Lagercrantz och Krister Henriksson med flera.

Som Quartet in Residence på Murberget, Länsmuseet Västernorrland (2005-2010) lade de en grund för att utveckla och genomföra unika gränsöverskridande projekt. Deras obundna sökande efter spännande repertoar och intressanta samarbeten har lett till ett flertal Sverige-och Europapremiärer.

Maria Schneider String Quartet no. 1
Jonas S Bohlin Chromatic Congruence Quartet 2018
Dimitrij Shostakovich Stråkkvartett nr. 3 op. 73

Medlemmarna är:
Ronnie Weber, violin I
Ellinor Weber, violin II
Patrik Eriksson, viola
Bekhbat Tsagaanchuluun, cello

Tillfällen

  • Tisdag 16 April 19:00 Svarta Lådan, Estrad Norr, Krondikesvägen 93C Östersund