""

Märgben

Dans – Vecka 15

– Jag har alltid känt mig som en same. Detta trots att jag inte jobbar med renskötsel, inte pratar samiska och inte kan jojka. Då jag var 5 år frågade min mamma mig vad jag tyckte var bäst med att vara same. Jag svarade: ”Att äta märgben”. Den frågan har följt mig in i vuxen ålder. Varför känner jag mig samisk? Och var-för ger det mig trygghet och en tillhörighet?

Simone Grøtte är en koreograf från Lakselv i Nord-Norge. Hennes arbete påverkas starkt av hennes samiska bakgrund. Hon bor och arbetar i den arktiska regionen. Enligt koreografen Jo Strömgren har hon ”en talang att göra en lokal historia universal och en särskild förmåga att förvandla det triviala till något exotiskt”. Simone utforskar frågor om identitet och tillhörighet, med ett tillvägagångssätt som fokuserar på mänskliga känslor och perspektiv. Hon arbetar ofta med ljudupptagningar, nyskriven musik och objekt – något hon också vill göra i ”Märgben.”

På scenen ser vi hela Norrdans internationella ensemble. Föreställningen turnerar främst i de fyra nordligaste regionerna i Sverige. Den har också redan väckt nationellt och internationellt intresse.

Info för skola

Spelperiod: Spelas måndag den 8 april
Spelplats: Storsjöteatern, Östersund.
Fri bussresa kan erbjudas för de som har långt till spelplatsen.
Programlängd: 65-75 min Målgrupp: från 9 år

Pris: 1000 kr/skolklass
Boka senast: 15 maj 2018

Kontakt/Bokning
Anna Eriksson, producent
anna.m.eriksson@regionjh.se
Tel: 063-14 67 13

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail