""

Mahlers symfoni nr 5

Gästspel 
När: Fredag 1 juni kl 19:00
Var: Exercishall Norr, Östersund
Biljetter: SLUTSÅLT 


Nordiska Kammarorkestern & NorrlandsOperans Symfoniorkester 

Norrlandsoperans Symfoniorkester slår sig samman med Nordiska Kammarorkestern och bildar Norrlands Symfoniorkester med 90 musiker. Den femte symfonins mäktiga klangvärld får sällskap av den samtida, experimentella Kaija Saariahos stycke Ciel d’hiver. Vi kan se fram emot en storslagen kväll under ledning av chefdirigent Elim Chan.

Få orkesterverk kan som den femte symfonin av Gustav Mahler (1860-1911) få det att kännas som att taket ska lyfta. Ärligt, naket och med full kraft gestaltar Mahler det mänskliga livet. Musiken innehåller lika delar ödesmättat allvar som passionerad lust. Mahler skrev verket åren 1901-1902. Det befinner sig mitt i brytpunkten mellan två sekler och utmärker sig bland Mahlers tidigare symfonier genom det säreget moderna tonspråket. Femman är även hans mest spelade symfoni.

Konserten inleds med stycket Ciel d’hiver – Vinterhimmel – av tonsättaren Kaija Saariaho (f 1952). Saariaho bor i Paris och är sedan 1980-talet verksam som tonsättare av såväl elektroakustisk konstmusik som stora orkesterverk, opera och kammarmusik. Det tio minuter långa stycket Ciel d’hiver är ett arrangemang av andra satsen i hennes orkesterverk Orion. Det uruppfördes på beställning av Musique Nouvelle En Liberté år 2014 i Paris.

Konserten är cirka 85 minuter utan paus.

Program
Saariaho: Ciel d´hiver – Vinterhimmel
Mahler: Symfoni nr 5

Biljetter
SLUTSÅLT
Köp biljett till Mahler symfoni nr 5 – 1 juni kl. 19.00 (Nortic)

Kontakt
Lilian Henriksson
Tel. 072-213 48 74

Pris
250 kr (ordinarie) 
200 kr (studerande/pensionär)


MUSIK I NORR
Mahlers Femma är en del av Musk i Norr (MiN). 
Musik i Norr är ett samarbete mellan de regionala musikinstitutionerna i Norrbotten, Västerbotten, Västernorrland och Jämtland.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail