Internationella dansresidens
Sedan 2020 bedriver Konstnärsnämnden internationellt dansresidens i Östersund i samverkan med Estrad Norr.
Residensen erbjuder en Sverigebaserad danskonstnär att bjuda in en internationell kollega för två veckors arbete i svarta lådan på Estrad Norr. I residensstipendierna ingår personligt stipendium samt resa och boende. Estrad Norr bidrar med nätverk och personella resurser för att danskonstnären ska få möjlighet att utveckla och fördjupa sitt konstnärskap.
Maria Ulriksson och Giorgia Reitani
Residens på Estrad Norr juni 2024.

Konstnär: Tage Lundin.
Jämtlandbaserade koreografen Maria Ulriksson bjuder med sig dansaren Giorgia Reitani under hennes residensperiod på två veckor. Under residenset påbörjas research inför skapandet av dansverket TENDENS.
TENDENS hittar knutpunkter mellan människor, skapar nya sätt att samexistera och förankras i den synergi som uppstår live mellan dansare och publik.
"Jag kommer att fokusera på att hitta metoder för att fånga upp de tendenser som finns hos publiken och omgående förvränga och förhöja dem till koreografi. Det kan handla om blickens riktning, sättet att luta sig i stolen, andetagets rytm, ett leende, en tyst fråga… På det sättet blir alla i rummet en bärande punkt i samvaron och föreställningen.
Residenset handlar mycket om att hitta de frågeställningar och praktiker som tar verkets flyktiga natur inom bärande ramar, genom att utforska det jag kallar för ”Instant creativity”. Därtill kommer residenset möjliggöra utformandet av material genom arbete och samtal om gemensamma referenser kring vad ”hem” är och kan vara. " – Maria Ulriksson.
Med sig har Maria Ulriksson dansaren Giorgia Reitani, för inledande research under residenset. Därefter går verket in i produktionsfas under hösten och skapas i samspel mellan Maria, kompositör Anna Sóley Tryggvadóttir, kostymdesigner Heidi Saikkonen, konstnär Tage Lundin och danskonstnärerna Nassim Meki, Matilda Bilberg och Lovisa Abrahamsson.
SINDRI RUNUDDE, Marta Forsberg, Marc Philippe Gabriel, Jens ComéN
Residens på Estrad Norr juni 2024.

Sindri Runudde är en mångsidig konstnär som är född och uppvuxen i Östersund. Han är verksam internationellt som dansare, koreograf och nycirkusartist, och har sin bas i både Stockholm och Malmö. Sindri har en utbildning inom nycirkus från bland annat London, Paris och Köpenhamn, samt dans från Stockholms konstnärliga högskola.
Under detta residens medverkar även Marta Forsberg, en kompositör och tonsättare som är utbildad vid Musikhögskolan i Stockholm. Marta bor numera i Berlin där hon arbetar med egen konstnärlig musik samt som musiker för scenkonst och dans. Dessutom medverkar Marc Philippe Gabriel, som är uppvuxen i Berlin och utbildad arkitekt och koreograf vid HZT Berlin. Marc arbetar internationellt som både utövande artist och koreograf, och kommer att vara koreografiassistent i detta projekt.
Tillsammans ska gruppen under residenset dansa fram ett solo för den lokala musikern Jens Comén. Projektet bär titeln "Kylie på fjället" och utforskar lek, dans, rörelse och ett musikaliserande av superstjärnan Kylie Minogue och hennes hits. Idén till projektet uppstod för cirka 8 år sedan, när Jens och Sindri samarbetade kring Sindris verk "Vända o Vrida" på stadsteatern i Skärholmen. I en uppvärmningssituation dansade Jens med i Sindris förberedelser, och när Jens svischade förbi i ögonvrån till en pumpande Kylie-hit föddes idén om ett danssolo. Fjället blev en idé om en geografisk plats som symboliserar både avstånd och kontrast mellan storstad och småstad, och som en metafor för Sindri och Jens olika liv men också deras gemensamma kreativa plats som vänner och kollegor. Kylie blir både en humoristisk ingång till ett danssolo, med karaktärsarbete, identitet och coola moves, men kanske också en metafor för något större - en inre glittrande längtan efter rörelse och intimitet med sin egen kropp och varande.
Tidigare residens på Estrad Norr:
Emma Öberg och Jon Bugge Mariussen
Residens på Estrad Norr augusti 2023.

Foto: Amalie Beate Myhre
Danskonstnärerna Emma Öberg och Jon Bugge Mariussen startade sitt samarbete år 2022 med verket "Back in the day sang vi viser fra 11. etasje". Deras gemensamma arbete kretsar kring frågor om identitet, tillhörighet och tradition. Emma är uppväxt i Sverige men har en pappa från Bali, och Jon är uppväxt med norsk folkdans och musik. Medan Jon är en del av folkdanstraditionen, upplever Emma en distans till sina balinesiska rötter. Nu är Jon en del av samtidsdansfältet och undrar hur han kan ta med sig folkdansen in i nya konstnärliga sammanhang. Samtidigt undersöker Emma om hon kan återförenas med sina balinesiska rötter genom att hitta sammanhang utanför traditionen. Vad är tradition och vad innebär det att vara bärare av tradition?
Under residenset på Estrad Norr påbörjas verket ”Når havet går svart og hvitt og bare deg og meg”. Residenstiden kommer användas till att hitta nya metoder för att arbeta med Jon Fosses dramatik och texter i möte med dans och koreografi. Går det att lösa upp tidsrummet och skapa en försvinnande existens? Vad sker mellan två liv när tid, rum och kropp svävar och glider in i varandra?
”Echo Eco” - Irma von Platen, Kalliopi Siganou, Karin Bergman och Amalie Bergstein.
Residens på Estrad Norr augusti 2023.

Collage av Karin Bergman.
"Echo Eco" är ett tvåfaldigt interaktivt barnperformanceprojekt som tittar på kommunikationssystem inom naturliga miljöer och ekosystem genom dans och koreografi. Inspirerad av svamparnas underjordiska värld och deras decentraliserade kommunikationssystem i jorden samt kommunikation från träd till träd inom och över marken, lägger Echo Eco vikt vid processer som inte är synliga för oss människor.
Medverkande: Irma von Platen, Kalliopi Siganou, Karin Bergman och Amalie Bergstein.
Something to do, someone to love, something to look forward to - Lee Brummer
Residens på Estrad Norr juni 2022

Lee Brummer. Foto: Hãkan Larsson
During our residency in Östersund we will be working on the creation of Something to do, someone to love, something to look forward to, a new multidisciplinary work which advances conversions of movement and text mediation in a performance context. Together with the cast of 4 performers Lee Brummer develops a unique and brave language which utilises particular and articulated movement together with spoken text.
Based on interviews with individuals and real life stories, Brummer and the performers explore the notion of happiness and what people have had to go through to find it. Such stories include the search for safety, health and relationships while enduring challenges such as loss and loneliness or celebrating moments of love and triumph. Brummer explores what the somethings and someones in the title of the work have been for different people.
Lee Brummer, Choreographer
Siri Elmqvist, Creative collaborator and performer
Naomi Kats, Creative collaborator and performer
Jennifer Wallén, Creative collaborator and performer
Anoushka Jago, Creative collaborator and performer
Sara Ribbenstedt & BRAVO TOGA
Residens på Estrad Norr juli 2020
BRAVO TOGA är en nordisk scenkonstgrupp djupt intresserade av konceptualitet och det tvärdisciplinära utrymmet mellan dans och teater. Gruppen har varit aktiv sedan 2016 och består av Anna Kuusamo (FIN), Lena Bondeson (DK) och Sara Ribbenstedt (SE). Under residensperioden kommer gruppen att arbeta med "Don’t Fear Change".
Don’t Fear Change är en undersökning av mänsklig längtan efter att fly ifrån domesticerad livstil och återvända till ens inre otämjda “wild-life”. Genom att cirkulera kring idén om en mänsklig hjärna med en förhistorisk djurhjärna vill BRAVO TOGA dyka in i den antropocena människans existentiella status och stanna kvar i det olustiga tillståndet här och nu, inte i framtiden och inte i nostalgin. Det finns ingen planet B men tänk om planet “A” står för “animal” och att gräset bokstavligen är grönare på den andra sidan? Don’t Fear Change är ett transformerande och okonventionellt möte mellan movement research och kognitiv gruppterapi – en ny performativ arbetsmetod vi kallar “National Geographic LARP’ing” – för alla jordbor som försöker hantera det dåliga samvetet.

Nayla Espinosa Garcia
Residens på Estrad Norr augusti 2020
La Random är ett danskompani från Jämtland med en mångfald av individer, idéer, erfarenheter och stilar. Gemensamt har vi rörelse som verktyg för uttryck, lärande, kreativitet, skapande och manifestering av frågeställningar och tankar.
Tre dansare från La Random – Nayla Espinosa Garcia, Tsz-Hin Tang och Maria Löfskog – kommer under residensperioden att arbeta tillsammans med koreografen och dansaren Nelson Martinez för att skapa föreställningen "El diablo es extranjero – Djävulen är utlänning".
"El diablo es mujer – Djävulen är en kvinna" är en dansföreställning skapad 2016. Föreställningen är den första delen i den kommande trilogin "Djävulen", baserad på texter från Eduardo Galeano. Den andra delen i trilogin blir "El diablo es extranjero - Djävulen är utlänning".
Människor har migrerat sedan början av vår historia. Men i ett samtida sammanhang är det ett komplext ämne. Stora massor av människor förflyttar sig runt i världen, och i och med detta har begrepp som “lokal”, “utländsk”, “gränser”, “stereotyper” och så vidare, förändrats. Så, vad betyder “utländsk” idag? Demoniserar vi som människor fortfarande dem som "kommer till vår plats”?
Under residensen kommer gruppen att jobba med att skapa en ny dansföreställning på det här temat. Rörelse, musik från olika länder och inspelade röster av invandrare är element som ingår i skapandet för att hitta ”djävulen som vi är när vi inte är i vårt hem”

Tsz-Hin Tang, Maria Löfskog och Nayla Espinosa Garcia från danskompaniet La Random.

Nelson Martinez