Region Jämtland Härjedalen
Teater

Elefantmannen

2023Jämtland Härjedalen

Om sökandet efter mänsklig värdighet

Elefantmannen och sökandet efter mänsklig värdighet

England 1862, i en tid då människovärde står lågt i kurs när gasräkningen ska betalas, föds Joseph Carey Merrick. Som barn utvecklar han missbildningar som förvärras och inom några år leder till en kraftigt deformerad kropp. Efter moderns bortgång står Joseph en dag utsparkad på gatan och tvingas hanka sig fram sig som ”Elefantmannen”, monstret på en förbjuden freakshow. Ödet griper in när läkaren Frederick Treves besöker showen och för med den misshandlade Joseph till The London Hospital. I strålkastarljuset visas han här upp för läkarkollegorna och en ny resa börjar som slutligen ska leda Joseph till att bli en respekterad medborgare bland den viktorianska societeten.

Elefantmannen är fritt baserad på den verkliga historien om Joseph Merrick och en fri tolkning av händelserna som beskrivs i läkaren Frederick Treves bok The Elephant Man and Other Reminiscences, som gavs ut 1927.

Dramatiseringen görs i samarbete med teatergruppen Barda med forskningsfokus på frågorna: Vad är normalitet? Vad är människovärde?

Medverkande: Ruben Lopez, Frida Liljevall och Teater Barda: Bianca Halvarsson Wedin, Anja Dyrting, Christine Berglund, Camilo Pizarro, Erik Persson, Sebastian Bergström, Maria Eurenius och Johanna Balsjö.
Manus och regi: Karl Seldahl
Scenograi och kostymdesign: Helena Uggla
Musik och ljuddesign: Hugo Therkelson
Maskdesign: Anna Olofsson
Ljusdesign och teknik: Anders Rudolfsson
Tillskärare/sömnad: Sanna Bodén
Sömnad: Astrid Larsson Lindh
Snickare: Lars Ericsson
Rekvisita: Johan Andersson
Scenarbetare: Isak Link
Verksamhetsledare Teater Barda: Camilla Edfalk
Assistent Teater Barda: Barbro Skalman
Producent: Tomas Nyqvist
Kommunikatör: Nina Fridell
Scenkonstpedagog: Linnéa Lundberg
Ekonomi: Christina Seldahl Lindgren
Scenkonstchef: Malin Hülphers

Teater Barda är en scenkonstgrupp där skådespelarna är personer med en utvecklingsstörning eller ett psykiskt funktionshinder. Teater Barda har under sina elva år skapat kvalitativ scenkonst som på ett seriöst sätt framhäver skådespelarnas färdigheter som scenkonstnärer och samtidigt integrerar dem i ett professionellt yrkesliv. Läs mer om Teater Barda

Världssuccén The elephantman

Historien om Elefantmannen har mött stora framgångar när den återberättats världen över, prisad både som Broadway-succé med artister som David Bowie och Bradley Cooper i titelrollen. Joseph Merrick nämns också i sånger av flera artister och är med som bifigur i flera filmer. Den mest ihågkomna filmen om Joseph Merrick kom 1980, regisserad av David Lynch.

Vad är det som gör att denna historia fortsätter att fascinera oss? Som spegel av vårt samhälle, en länk mellan nu och då, väcker den nyfikenhet och de tidlösa och mest svåra frågorna: Hur skapar vi ett mer rättvist samhälle? Kan man vara god utan att göra det på bekostnad av någon annan? Vad är en ”normal” människa?

Elefantmannen påminner oss om FN:s förklaring av de mänsklig rättigheterna från 10 december 1948, och hur viktiga de fortfarande är. Inte minst denna:

Artikel 22
"Var och en har, i egenskap av samhällsmedlem, rätt till social trygghet, och är berättigad till att de ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter som krävs för hävdandet av hans eller hennes människovärde och utvecklingen av hans eller hennes personlighet, förverkligas genom nationella åtgärder och mellanfolkligt samarbete i enlighet med varje stats organisation och resurser."

Spelperiod

Premiär 15 mars 2023!

Foto: Anders Rudolfsson