Region Jämtland Härjedalen

Elin Oskal gör rollen som Plupp. Foto: Nina Fridell

Elin Oskal gestaltar förebilden Plupp

Nyuppsättningen av ”Plupp – en jojkikal” har premiär på Estrad Norr i Östersund den 16 oktober. Elin Oskal från Saltfjellet i Norge spelar rollen som Plupp.

– Nu börjar jag hitta min Plupp! Men det har varit en process. Jag börjar alltid försiktigt och lägger sedan på mer och mer.

Sagoböckerna om Plupp fanns med under Elins egen uppväxt, och eftersom det inte fanns så många andra samiska berättelser blev de extra viktig för henne.

– Plupp var en förebild för mig! Jag ville också kunna prata med djuren. Plupp visste allt och kunde allt men var samtidigt så ödmjuk, det såg jag upp till, berättar hon.

Elin kommer från en nordsamisk renskötarfamilj som hamnade i Saltfjellet (pitesamiskt område) på grund av tvångsförflyttning. I skolan i Saltdal var hon ensam same i en klass på 25 elever. Att hon skulle välja en väg inom musik och teater var inte självklart. Elins pappa jojkade, men annars fanns ingen runt henne som höll på med musik eller teater. Det var ett intresse som kom inifrån.

– Jag sjöng alltid, men bara för mig själv. Jag hade en lång resväg till och från skolan och då sjöng jag på bussen varje dag. Busschauffören var den enda som hade hört mig sjunga innan 2017. Han sa alltid ”Vad fint du sjunger”. Men jag ville inte sticka ut, jag var redan så annorlunda.

Bild ur föreställningen Plupp - en jojkikal. Foto: Sandra Lee Pettersson

När Elin gick sista året på gymnasiet bestämde hon sig för att hon måste våga sjunga i kyrkan på avslutningen. Det gjorde hon, och det var första gången hon sjöng för andra människor. Hon fick mycket positiv respons och kända att det här kanske var den väg hon skull gå.

Sedan dess har Elin bland annat gjort den samiska rösten till Anna i filmen ”Frost”, samarbetat med artisten Jon Henrik Fjällgren och medverkat i uppsättningar på den samiska nationalteatern Beaivváš. Elin spelar även huvudrollen i Netflix-filmen ”Stöld” som har premiär under 2024.

I dag är Elin 27 år och hon trivs med livet som frilansare, men hon berättar också att hon är en väldigt hemmakär person.
– Jag saknar renskötseln och det är alltid en sorg också, att vara i väg hemifrån.

Nu åker hon snart på turné med Estrad Norr och jojkikalen om Plupp.
38 föreställningar är planerade och många barn kommer att se henne i rollen som Plupp de kommande veckorna.

Vad vill du förmedla till barnen i publiken?
– Jag minns första gången jag såg teater, det var en wow-upplevelse! Jag hoppas att vi kan ge barn den upplevelsen. Vi kommer att åka till många mindre orter och jag hoppas vi kan inspirera till att det går att ta den här vägen även om det inte finns så mycket teater eller kultur på orten där du bor. Så som det var för mig.

– Jag tycker också att det är fint att vi mixa svenska och samiska i en föreställning för så små barn. Kanske kan de få med sig en känsla av att vi är ett, inte två olika grupper. Samtidigt kan samiska barn få känna sig stolta över att Plupp, Slamma och Tjeske pratar samiska. Det är viktigt, säger Elin Oskal.

Jonas Jonsson gör rollen som Slamma och Malva Lardén spelar Tjeske. Foto: Sandra Lee Pettersson

Plupp – en jojkikal
Premiär 16 oktober.
Spelas för skolbarn i Jämtland Härjedalen , Västernorrland, Norrbotten och Västerbotten till och med 16 november.

Offentliga föreställningar
Tisdag 31 okt kl 15.00, Scenkonstverkstan, Östersund
Tisdag 31 okt kl 18.00, Scenkonstverkstan, Östersund
Onsdag 1 nov kl 13.00, Scenkonstverkstan, Östersund
Onsdag 1 nov kl 15.00, Scenkonstverkstan, Östersund
måndag 13 nov kl 18:00, Väven, Umeå