Region Jämtland Härjedalen

Nordic Griots & Erik Steen Flamenco Fusion.

Antagna grupper till Estrad Norrs frilansresidens

Estrad Norrs residensprogram inom folk- och världsmusik erbjuder två frilansgrupper per år möjlighet att vistas i Jämtland för att arbeta fram ett konsertprogram av hög kvalitet.

Under hösten 2022 tog vi emot totalt 55 ansökningar till residensprogrammet för våren 2024, hösten 2024 samt våren 2025. En referensgrupp har läst och lyssnat igenom allt som inkommit, och vi kan konstatera att väldigt många bra band med bra idéer har sökt. Nu står det klart vilka tre grupper som erbjuds residensplatserna: Erik Steen Flamenco Fusion, Nordic Griots och Nordic.

Våren 2024: ERIK STEEN FLAMENCO FUSION

Bandet är kända för musikalisk briljans och sina tighta kompositioner och har under decennier satt Sverige på flamencokartan såväl inom Sverige som internationellt. En blandning mellan traditionell flamenco och såväl jazzinslag som annan världsmusik och rock. Norrlänningen Erik Steen är kompositören och gitarristen som driver bandet. Gruppen har sedan starten 1989 genom åren flitigt turnerat Sverige runt, såväl som resten av Norden och Europa samt även i Latinamerika.

Under sin residensperiod på Estrad Norr vill bandet skapa ett nytt konsertprogram där de utforskar hur kreativ ljuddesign som möter de akustiska ljuden inom flamencomusiken kan skapa nya spännande uttryck i realtid?

Bandet kommer turnera i Jämtland vecka 12 samt Norrbotten vecka 16 2024.

Medlemmar
Erik Steen, gitarr
Pia Pohjakallio, dans
Safoura Safavi, sång/ljuddesign
Valter Kinbom, slagverk

Hösten 2024: NORDIC GRIOTS

Tre grioter från Sverige, Norge och Finland som kommer från en välkänd griotfamilj i Senegal. I deras arv som grioter ingår att sprida kärlek, hopp, glädje och förståelse mellan människor. Bandet representerar en kultur som är väldigt rik och som gått i arv i deras familj i hundratals år. Instrumentet Kora, och som bandet spelar, är ett unikt instrument med en stark historia. Förutom korans magiska toner kan publiken även räkna med mycket explosivt och dansant slagverk då samtliga gruppmedlemmar också är fantastiska slagverkare.

Bandet kommer turnera i Jämtland vecka 43 samt Västernorrland vecka 46 2024.

Medlemmar
Maher Cissoko, kora sång slagverk
Ibou Cissokho, kora sång slagverk
Cheikh Cissokho, kora sång slagverk

Nordic, Foto: Lina Alriksson

Våren 2025: NORDIC

Med sitt säregna sound på mandolin, cello och nyckelharpa och sina finurliga arrangemang har Nordic funnit en alldeles unik plats på den svenska folkmusikscenen. Redan på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm 2004 fann de varandra i den gemensamma upptäckarlustan och i inspirationen att undersöka vad som var möjligt att göra på sina respektive instrument. Nordic har sedan dess gjort många turnéer både i Sverige och utomlands och har samarbetat med grupper som Folk Ávant, Gjermund Larsen trio, Kersti Ståbi, Daniel Boyacioglu och Filip Jers. Orkesterprojekt ”Nordic Symphonic” med originalmusik av Nordic arrangerat för orkester av Karl-Johan Ankarblom har spelats med Norrlandsoperans Symfoniorkester (SVT spelade in och sände denna konsert som "Veckans Konsert"), Dalasinfoniettan och Musica Vitae.

Bandet kommer turnera i Jämtland vecka 12 samt Västerbotten vecka 15 2025

Medlemmar
Anders Löfberg, cello
Magnus Zetterlund, mandolin
Erik Rydvall, nyckelharpa

Läs mer om Estrad Norrs frilansresidens