Region Jämtland Härjedalen

Ja skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå. Foto: Lia Jacobi

Ja skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå

Den 9 oktober är det premiär för Ja skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå på Konsertteatern Sundsvall. Föreställningen är ett samarbete mellan Estrad Norr och Teater Västernorrland och spelas i Västernorrland hösten 2021 för att fortsätta till Jämtland Härjedalen våren 2022.

Ja skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå är en föreställning om osanningar på nätet, fejkade berättelser och vikten av källkritik. Pjäsen är skriven av Manda Stenström, fritt efter Jack Werners bok med samma namn. Karl Seldahl, konstnärlig ledare för teatern på Estrad Norr, har regisserat.

- Jag skulle beskriva pjäsen som rolig, poetisk och samtidigt skrämmande, berättar Karl Seldahl. Jag tror att många känner igen sig. Det handlar om vår kommunikation på sociala medier och hur den kan spåra ur och skapa snöbollseffekter som ingen har kontroll över. När vi sitter bakom en skärm får vi inte hela bilden av människan bakom. Vi missuppfattar - med flit, eller inte med flit. Pjäsen belyser hur viktig den mänskliga kontakten är för att inte gå vilse bland fakta och åsikter.

Miriam Forsberg, Jens Wieselblad Nilsson och Amanda Kilpeläinen Arvidsson. Foto: Lia Jacobi

Utan en enda mobiltelefon, surfplatta eller skärm påminner föreställningens scenrum om det spretiga digitala rummet som många av oss rör sig i dagligen.

- Det har varit otroligt lekfullt och roligt när vi har repeterat och arbetat oss fram till det här uttrycket, enbart med hjälp av analoga medel – ljud, ljus och scenografi. Nu ser vi fram emot att möta publiken.

Föreställningen ska spelas för skolungdomar. Vad hoppas du att de tar med sig efter att ha sett föreställningen?

- Jag hoppas att ungdomar ska känna sig mindre ensamma i att bli missförstådda på nätet. Att de kan se nätet i ett annat perspektiv och inte vara rädda att prata med jämnåriga, men också med vuxna, om det som inte känns bra. Föreställningen påminner om att det kan vara en stor och svårnavigerad skog där ute och att man ska ta hjälp när man behöver det.

- Vi behöver alla lära oss att förstå möjligheter och risker med nätetoch bli lite mer alerta! Det här sättet att kommunicera är relativt nytt. Vi delar innehåll som liknar brev, dagböcker och personliga fotografier, utan att själva behålla rättigheterna. Vem bär ansvaret, den som skriver eller den som erbjuder plattformen att kommunicera på? Nätet är en andra verklighet som vi ska lära oss att leva med, säger Karl Seldahl.

Till Jämtland Härjedalen kommer föreställningen våren 2022, med turné på skolor och gymnasieskolor under perioden 8 februari till och med 8 april. Datum för offentliga visningar är inte klart, men också det blir våren 2022.

Den som vill se föreställningen redan nu får ta sig till Västernorrland. Se speldatum här

Ja skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå. Foto: Lia Jacobi

Ja skiter i att det är fejk det är förjävligt ändå - Premiär 9 oktober 2021

På scen
Jens Wieselblad Nilsson, Miriam Forsberg & Amanda Kilpeläinen Arvidsson.

Produktion
Manus: Manda Stenström, fritt efter en bok av Jack Werner
Dramaturg: Alexandra Loonin

Regi: Karl Seldahl
Scenografi/Kostym: Lotta Nilsson
Maskdesign: Jessica Hedin
Ljusdesign: Erik Nordlander
Komposition och ljuddesign: Hugo Therkelson

Förlag: Colombine

Föreställningen är ett samarbete mellan Estrad Norr och Teater Västernorrland.