Region Jämtland Härjedalen

Sandra Lindquist Vahter & Karl Lindquist Vahter arbetar med skuggspel till en av filmerna i Human 2021.

Elevernas ord blir rörelser och musik

Skolor deltar i arbetsprocessen när dansföreställningen Human nu blir till ett antal korta filmer.

I januari 2020 hade vår egenproducerade dansföreställning Human ‑ Observation of Mankind urpremiär. Föreställningen skulle ha spelats på skolor även den här våren. Men med anledning av rådande pandemi har den istället tagit ny form och blir ett antal korta filmer som bygger på improvisation.

I Human 2021 står arbetsprocessen i fokus, och eleverna är delaktiga redan från starten. Alla skolklasser som deltar har fått i uppgift att arbetat med föreställningens tema: begreppet human/mänsklig. Varje klass har enats kring fem ord som de kopplar samman med begreppet. Våra dansare och musiker har nu tagit del av elevernas ord och kommer att gestalta dessa genom dans och musik, med målet att varje klass ska få tillbaka en film på cirka 2 minuter som bygger på just deras ord.

Den här veckan arbetar dansare och musiker var för sig, för att i nästa vecka ta del av, och gestalta varandras material.

Koreografen Karl Lindquist Vahter och dansaren Sandra Lindquist Vahter jobbar med ett skuggspel till en av filmerna, orden de utgår från är bland annat trygghet, omtänksamhet och respekt.

- Det är roligt att tvingas vara kreativ på ett nytt sätt, nu när vi ska skapa flera nya verk på kort tid. Även om temat är samma i grunden så kommer filmerna att bli väldigt olika, berättar Sandra Lindquist Vahter.

Musikerna Stefan Vidmark och Tomas Nyqvist har skapat ett stycke där ordet rädsla har haft en central roll.

De färdiga filmerna ska skickas ut till skolorna i mitten på mars. Tillsammans med filmen erbjuder vi även ett pedagogiskt material som föreslår hur läraren kan arbeta vidare tillsammans med sina elever, genom samtalsmetoder och gestaltningsövningar.