Region Jämtland Härjedalen

Estrad Norr deltar i monologprojektet Osäkerhetens tid

Under april och maj har tjugo teatrar runt om i landet haft i uppdrag att skriva texter som på olika sätt förmedlar perspektiv och intryck från livet under en pandemi. Estrad Norr deltar i monologprojektet Osäkerhetens tid som är initierat av Dramaten. Digital premiär 6 juni.

På kort tid har vårt samhälle förändrats i grunden. En sjukdom vi ännu inte kan bemästra sprider sig på sätt ingen helt har grepp om. Folksamlingar förbjuds. Arbetsplatser stängs ner. Sjukhus fylls. Människor isoleras. Gränser stängs. Vi påverkas alla av det nya coronaviruset på olika sätt och konsekvenserna är osäkra. Vad kommer hända med vårt samhälle, med oss som individer, med kulturen? Osäkerheten har vi gemensamt.

Osäkerhetens tid är en serie korta filmade monologer med samlade röster från totalt tjugo teatrar runt om i landet – fritt skrivna utifrån temat ”osäkerhetens tid”. Det är texter skrivna av upphovspersoner med anknytning till teatern och regionen, gestaltade framför en kamera av en skådespelare. Projektet är initierat av Dramaten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

– Jag vill tacka Dramaten för detta kreativa initiativ och mina medarbetare för en så fin film framställd på kort tid. Det är viktigt att konst och kultur får blomma trots osäkra tider och hitta sina nya, oupptrampade stigar, säger Karl Seldahl, regissör och konstnärlig ledare för teatern på Estrad Norr.

Versioner - Estrad Norr

Estrad Norrs bidrag i projektet heter Versioner och är ett utdrag ur pjäsen med samma namn. Versioner undersöker gränserna mellan sanning, upplevelse, uppfattning och lögn.Text: Manda Stenström, Regi/bearbetning: Karl Seldahl, Medverkande: Anders Hennig Öhrström.

Premiär 6 juni kl 16.00

Den 6 juni kommer alla bidrag att publiceras under vinjetten Osäkerhetens tid på Dramatens hemsida, samt på de medverkande teatrarnas hemsidor.
Estrad Norr kommer att publicera projektet på www.estradnorr.se/digitalscen.

Medverkande teatrar

Backa Teater, Göteborg
Dalateatern, Falun
Dramaten, Stockholm
Estrad Norr, Östersund
Folkteatern Gävleborg, Gävle
Giron Sámi Teáhter, Kiruna
Helsingborgs stadsteater, Helsingborg
Kulturhuset Spira, Jönköping
Länsteatern på Gotland, Visby
Malmö Stadsteater, Malmö
Norrbottensteatern, Luleå
Oktoberteatern, Södertälje
Regionteater Väst, Borås och Uddevalla
Scenkonst Sörmland, Eskilstuna
Teater Halland, Varberg
Teater Västernorrland, Sundsvall
ung scen/öst, Linköping
Västerbottensteatern, Skellefteå
Västmanlands Teater, Västerås
Örebro länsteater, Örebro