Region Jämtland Härjedalen

Musik och Berättande

Musik och Berättande är ett nytt projekt hos Estrad Norr och har arbetats fram genom gedigen research. Projektet syftar
till att återge berättelser, historier, sägner, samt levnadsöden från länet. Berättandet och musiken är likvärdigt bärande i föreställningen, som är anpassad för mindre spelplatser för en nära och intim upplevelse.

Min rätt till (j)orden

Min rätt till (j)orden är vår första föreställning i serien Musik och Berättande. Den sätts upp våren 2022.

I byn Flor nära Ytterhogdal skapade konstnären Rosa Taikon ett hem för silversmide i världsklass, varje smycke med en egen historia ofta en sammansmältning av romsk och samisk smidestradition. Hennes kamp för ett jämlikt samhälle tillsammans med systern Katarina förde henne till många platser på jorden och även in i maktens salar.

Föreställningen berör frågor som: Hur skapar vi vår plats på jorden och hur kan vi bäst använda orden? Hur skapar vi en rättvis värld samtidigt som vi försvarar vår egen täppa? Hur skapar vi ett rättvist Jämtland? Kan vi sjunga Jämtlandssången och nationalsången och samtidigt vara världsmedborgare? Vad innebär civilkurage? Hur står man upp för den man är och det man tror på, även när det känns svårt?

Musik och Berättande är ett nytt projekt hos Estrad Norr och har arbetats fram genom gedigen research. Projektet syftar till att återge berättelser, historier, sägner, samt levnadsöden från länet. Berättandet och musiken är likvärdigt bärande i föreställningen, som är anpassad för mindre spelplatser för en nära och intim upplevelse.

Medverkande
Idé/research: Monica Bergander och Karl Seldahl
Manus: Karl Seldahl i samarbete med ensemblen
Regi: Karl Seldahl
På scen: Safoura Safavi och Jonas Jonsson.

Senast uppdaterad: 2022-03-2