Region Jämtland Härjedalen

Internationellt dansresidens

Med start 2020 bedriver Konstnärsnämnden internationellt dansresidens i Östersund i samverkan med Estrad Norr.

Residensen erbjuder en Sverige-baserad danskonstnär att bjuda in en internationell kollega för två veckors arbete i Svarta lådan här på Estrad Norr. I residensstipendierna ingår personligt stipendium samt resa och boende. Estrad Norr bidrar med nätverk och personella resurser för att danskonstnären ska få möjlighet att utveckla och fördjupa sitt konstnärskap.

2022 har konstnärsnämndens arbetsgrupp för dans beviljat Lee Brummer residens i Östersund.

Läs mer om internationella dansresidens på Konstnärsnämndens hemsida Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Something to do, someone to love, something to look forward to - Lee Brummer

Residens på Estrad Norr juni 2022

Lee Brummer. Foto: Hãkan Larsson

During our residency in Östersund we will be working on the creation of Something to do, someone to love, something to look forward to, a new multidisciplinary work which advances conversions of movement and text mediation in a performance context. Together with the cast of 4 performers Lee Brummer develops a unique and brave language which utilises particular and articulated movement together with spoken text.

Based on interviews with individuals and real life stories, Brummer and the performers explore the notion of happiness and what people have had to go through to find it. Such stories include the search for safety, health and relationships while enduring challenges such as loss and loneliness or celebrating moments of love and triumph. Brummer explores what the somethings and someones in the title of the work have been for different people.

Lee Brummer, Choreographer
Siri Elmqvist, Creative collaborator and performer
Naomi Kats, Creative collaborator and performer
Jennifer Wallén, Creative collaborator and performer
Anoushka Jago, Creative collaborator and performer

Tidigare residens på Estrad Norr

Sara Ribbenstedt & BRAVO TOGA

Residens på Estrad Norr juli 2020

BRAVO TOGA är en nordisk scenkonstgrupp djupt intresserade av konceptualitet och det tvärdisciplinära utrymmet mellan dans och teater. Gruppen har varit aktiv sedan 2016 och består av Anna Kuusamo (FIN), Lena Bondeson (DK) och Sara Ribbenstedt (SE). Under residensperioden kommer gruppen att arbeta med "Don’t Fear Change".

Don’t Fear Change är en undersökning av mänsklig längtan efter att fly ifrån domesticerad livstil och återvända till ens inre otämjda “wild-life”. Genom att cirkulera kring idén om en mänsklig hjärna med en förhistorisk djurhjärna vill BRAVO TOGA dyka in i den antropocena människans existentiella status och stanna kvar i det olustiga tillståndet här och nu, inte i framtiden och inte i nostalgin. Det finns ingen planet B men tänk om planet “A” står för “animal” och att gräset bokstavligen är grönare på den andra sidan? Don’t Fear Change är ett transformerande och okonventionellt möte mellan movement research och kognitiv gruppterapi – en ny performativ arbetsmetod vi kallar “National Geographic LARP’ing” – för alla jordbor som försöker hantera det dåliga samvetet.

Nayla Espinosa Garcia

Residens på Estrad Norr augusti 2020

La Random är ett danskompani från Jämtland med en mångfald av individer, idéer, erfarenheter och stilar. Gemensamt har vi rörelse som verktyg för uttryck, lärande, kreativitet, skapande och manifestering av frågeställningar och tankar.

Tre dansare från La Random – Nayla Espinosa Garcia, Tsz-Hin Tang och Maria Löfskog – kommer under residenperioden att arbeta tillsammans med koreografen och dansaren Nelson Martinez för att skapa föreställningen "El diablo es extranjero – Djävulen är utlänning".

"El diablo es mujer – Djävulen är en kvinna" är en dansföreställning skapad 2016. Föreställningen är den första delen i den kommande trilogin "Djävulen", baserad på texter från Eduardo Galeano. Den andra delen i trilogin blir "El diablo es extranjero - Djävulen är utlänning".

Människor har migrerat sedan början av vår historia. Men i ett samtida sammanhang är det ett komplext ämne. Stora massor av människor förflyttar sig runt i världen, och i och med detta har begrepp som “lokal”, “utländsk”, “gränser”, “stereotyper” och så vidare, förändrats. Så, vad betyder “utländsk” idag? Demoniserar vi som människor fortfarande dem som "kommer till vår plats”?

Under residensen kommer gruppen att jobba med att skapa en ny dansföreställning på det här temat. Rörelse, musik från olika länder och inspelade röster av invandrare är element som ingår i skapandet för att hitta ”djävulen som vi är när vi inte är i vårt hem”

Tsz-Hin Tang, Maria Löfskog och Nayla Espinosa Garcia från danskompaniet La Random.

Nelson Martinez

Senast uppdaterad: 2022-04-13