Region Jämtland Härjedalen

UR ARKIVET

Teater

Hästborttagningen

2021 - 2022 Ur arkivet

Följ med på ett äventyr genom tankarnas myllrande värld.

Hästborttagningen är en nyskriven pjäs av dramatikern Elsa Berggren. Föreställningen hade urpremiär 21 oktober 2021 och har turnerat på skolor i länet både hösten 2021 och våren 2022. Spelas i Estrad Norrs egen mobila scen, Skåpet.

Amarin tänker för mycket på hästar och för lite på bokstäver. En dag har skolan fått nog. Med hjälp av en tankeborttagare tvingas Amarin kliva in i sitt eget huvud för att rensa upp. Alla hästtankar måste bort! Men i huvudet träffar hon den snubblande hästteckningen Madg och drömhästen Meyden, de visar Amarin hennes allra innersta rum och plötsligt är ingenting som hon hade trott. Vem är det egentligen som ska tas bort? Och vad är det hon inte minns? Följ med på ett äventyr genom tankarnas myllrande värld. En ut- och invänd föreställning om jakten på sitt rätta jag.

På scen
Lina Söderberg, Ulf Evrén och Ulf Montan.

Produktion
Elsa Berggren, manus
Roger Westberg, regi
Urban Hedin, kostym och musik
Jens Gustavson, scenografi/attribut
Sally Langford, attribut
Anders Rudolfsson, ljus/teknik
Emma Haake, mask
Christina Seldahl Lindgren, producent
Linnea Lundberg, dramapedagog
Nina Fridell, kommunikatör

Urpremiär 21 oktober 2021

Pressbilder

Hästborttagningen (1). Foto: Sandra Lee Pettersson

Hästborttagningen (2). Foto: Sandra Lee Pettersson

Hästborttagningen (3). Foto: Sandra Lee Pettersson

Hästborttagningen (4). Foto: Sandra Lee Pettersson

Hästborttagningen (5). Foto: Sandra Lee Pettersson

Hästborttagningen (6) Foto: Sandra Lee Pettersson

Turné

Föreställningen spelades för skolbarn i Jämtland Härjedalen, samt på Bibu - Scenkonstbiennalen för barn och unga i Helsingborg våren 2022.

Bild: Jens Gustavson

Medverkande skådespelare

Lina Söderberg. Foto: Nina Fridell

Lina Söderberg spelar Amarin som gör en resa in i sitt eget huvud för att rensa upp. Det är en order från Rektor Makrillén, om hon inte vill gå om dagis förstås. Trams, drömmar och fantasier ska bort för att ge plats åt bokstäverna så Amarin klarar av skolan och förbättrar sina skolresultat.

Lina Söderberg är utbildad på Stockholms elementära teaterskola och sedan på Boulevardteatern där hon efter avslutad utbildning fick anställning som skådespelare. Lina turnerade för första gången med föreställningen ”Lilla spöket Laban” som hon spelade över 500 gånger. Sedan dess har Lina spelat många roller i Boulevardteaterns produktioner men även jobbat på Moliereensemblen, Teater Norra och Improvisationsstudion bland annat.
Lina är även improvisatör och leder kurser då och då.

Ulf Evrén. Foto: Nina Fridell

Ulf Evrén spelar den ena delen av den ordningsamme Rektor Makrillén och Hästen Madg som föddes ur en kasserad barnteckning.

Ulf Evrén är utbildad vid Teaterhögskolans mimprogram i början på 80-talet. Han har arbetat som skådespelare, mimare, manusförfattare, improvisatör, koreograf och pedagog på bland annat Kungliga Operan, Dramaten, Sveriges Television, Teater Pero och Byteatern i Kalmar. Dockspelare vid SVT och Stockholms Stadsteater. Ulf har regisserat och skrivit ca 40 pjäser. Startat och varit konstnärlig ledare för Teater Barbara. De senaste åren har han arbetat som skådespelare vid bland annat Boulevardteatern, Moliereensemblen och Romateatern, och den här hösten är Ulf här på Estrad Norr.

Ulf Montan. Foto: Nina Fridell

Ulf Montan spelar den ena sidan av den ordningsamme Rektor Makrillén och drömhästen Mayden.

Ulf Montan har en bakgrund inom musik och dans, är utbildad vid Teaterhögskolans mimprogram i Stockholm. Har arbetat som frilansande skådespelare, regissör, dansare och dockspelare sedan 1983, vid bland annat Dramaten, Stockholms stadsteater, Operan, Riksteatern och en mängd fria grupper. Senast vid Kalmar Länsteaters uppsättning av Hamlet i rollen som Polonius och Vålnaden.