Region Jämtland Härjedalen

UR ARKIVET

Dans

Diablos

2020 Ur arkivet

Work in progress

Efter två veckors dansresidens på Estrad Norr i augusti 2020 bjöd Nayla Espinosa med gäster in till två visningar av föreställningen Diablos (Work in progress).

Diablos

En dansföreställning i två delar som visar två bilder av djävulen; om djävulen vore en kvinna eller en utlänning. Inspirerad av Eduardo Galeanos texter.

El Diablo es Mujer, Djävulen är en kvinna
Ett Djävulens sändebud. Genom historien stigmatiserad och torterad. I rakt nedstigande led från en förvisad Eva via inkvisitionens avrättade häxa till dagens horstämplade våldtäktssofer.

El Diablo es Mujer är ett danskonstverk som genom Contemporary Dance avser att dekonstruera demoniseringen av kvinnan. Tre kvinnliga dansare i samexistens befinner sig i ett gränsland där de förkroppsligar El diablo, Djävulen. Dansarnas hud transformeras från den av ett väsen till ett annat; en främmande hud som utgör del av ett cykliskt habitat som genom verkets minimalistiska formspråk ger utrymmer för kontemplation.

El Diablo es Extranjero, Djävulen är utlänning
“Skuld-mätaren" indikerar att invandrare har kommit för att stjäla våra jobb och "faro-mätaren" blinkar rött. Människor har migrerat sedan början av vår historia men samtidigt har gränserna vuxit. Om allt rör sig, om allt förändras, om gränserna omvandlas. Vem är den verkliga utlänningen då? Är det jag? Är det du? Vi skapar den här föreställningen utifrån tre frågor: vad innebär hemma? Vad innebär det att återvända hem? Vad innebär det att vara utlänning? Vi kommer att utforska dessa frågor tillsammans med invandrare från olika länder och publiken.

Dansresiden på Estrad Norr

Internationella dansresidens i Östersund arrangeras av Konstnärsnämnden tillsammans med Estrad Norr.

Recension

"Verket rymmer en stillsam humor, en öppen blick och ett nyfiket utforskande av det främmande som hela tiden ligger i betraktarens öga" - Malin Palmqvist, Länstidningen i Östersund 2020-09-01.

För att läsa hela recensionen klicka på länken Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Medverkande

Koreografi
Nayla Espinosa, Betiana Barros & Nelson Martinez.

Skapande dansare
Katja Lindgren, Linn Höglund, Josefine Olsson, Maria Löfskog, Tsz-Hin Tang & Nelson Martinez.

Musik
Bengt Jonsson, Fran Guillen, Sisanda Nilsson, Damian Córdoba, Bicho de Pé, Jannez & Maria Löfskog.

Tekniker
Bengt Jonsson