Region Jämtland Härjedalen

UR ARKIVET

Musikteater

Skuvle Neijla

2006 - 2007 Ur arkivet

En berättelse om längtan och försakelse. Och kärlek.

Berättelsen om Skol-Nils. Handlingen utspelar sig i en tid när samisk världsåskådning konfronteras med kristen frälsningsideologi.

Kyrkan och staten skulle kristna samerna och kolonialisera deras land. Problemet var, att de praktiska levnadsvilkoren var alltför hårda för de kristna missionärerna. Därför utbildade man unga samiska män till präster, så att de skulle kunna resa ut bland folk och sprida det kristna budskapet. Skuvla Nejla var en av dessa ungdomar, som lämnade sina rötter för att söka kristendommens ljus. Två världar skulle mötas. Frågan är bara vem som äger ljuset. Vem känner vägen dit?

Berättelsen om Skuvle Nejlas liv, är en berätttelse om längtan och frösakelse. Och kärlek. Thomas von Westen (1682-1727) föddes i Trondheim och utbildades till präst i Køpenhamn. Som präst var han bland annat aktiv i ett pietistisk brödraskap. Han slogs för att samerna skulle få höra den kristna förkunnelsen på sitt eget språk. Dessutom ville han avskaffa all fysisk bestraffning, för de som envisades med att hålla fast vid sin förkristna tro. Han kallas ofta för samernas apostel.

Inspelning från invigning 2006 (5:03 min, mp3)

Mitt musikalske språk

Musikken i Skuvle Nejla er selvsagt skapt med utgangspunkt i mitt musikalske språk. Et språk som har utviklet seg gjennom arbeid med en rekke ulike stilarter – fra klassisk kunstmusikk til moderne rytmisk musikk og – selvsagt joik. Samtidig har jeg bevisst brukt elementer fra noen konkrete gamle sydsamiske joiker. Både gjennom korte sitater og gjennom å bruke joikene i sin helhet.
Et av hovedtemaene i operaen har sitt utspring i den gamle bjørnejoiken som Magdalena Jonsson og Bengt Olofsson joiket for Karl Tirén i 1913. Temaet er utgangspunkt for Allaqs sang - og selvsagt - den dramatiske bjørnejakten. Gjennom å bruke de gamle joikene som utgangspunkt for ny musikk ønsker jeg å la dem leve videre i en ny verden.
Frode Fjellheim

Ett liv i två världar

När man växer upp med två kulturer, sida vid sida, är det lätt att känna igen sig i Skuvle Nejlas öde. Jag har min samiska bakgrund, samtidigt som jag alltid längtar efter det stora äventyret, världen som finns bortanför horisonten.
Att tvingas välja en väg, är att tvingas välja bort en annan. Frihet är att få behålla båda.
När man dyker ner i 1700-talets mörker, öppnar sig en spännande värld. Kristendomens ljus möter samisk andevärld och bryts upp i regnbågens alla färger. När jag skriver, ser jag hur dessa två världar konfronteras, lämnar gamla spår och skapar en ny verklighet. Jag tackar Ande Somby, som gav mig den första berättelsen om Skuvle Nejla.
Nordiskt kulturliv är ofullkomligt utan det samiska. När vi finner närhet till varandra, finner vi hopp.
Cecilia Persson

medverkande

På scen:
Skuvle Nejla/Skol-Nils -
Johan Anders Baer
Prästen Thomas von Westen -
Jan Löfgren (Nilsson)
Maria - Anna Kråik
Allaq - Inga-Marit Gaup Juuso
Klockare och körledare -
Roger Rådström

Kör: Jessica Fält, Ingrid Grahn, Oliver Deutschmann

Klaviatur Stefan Vidmark (B Nilsson)
Flöjt Anne Kathrine Nyland
Gitarr Kristin Løseth Waade
Klaviatur Olav Guttorm Kallhovd
Bas Ulric Johansson
Slagverk Tomas Nyqvist

Libretto: Cecilia Persson
Musik: Frode Fjellheim
Regissör: Harriet Nordlund
Scenograf: Jens Gustavson
Musikalisk ledare: Stefan Vidmark (B Nilsson)
Ljusdesign: Hans Qvarfell
Maskör: Ulrika Eklund
Sömmerska: Carina Ericsson
Konstnärlig ledare: Jan Löfgren (Nilsson)
Översättare libretto: Sig-Britt Persson
Översättare program: Ajlin Jonassen
Coyote skulptur: Eva Stina Sandling

Producent: Eva Berge
Teknisk ledare: Hans Löfgren (Qvarfell)
Ljuddesign: Thomas Faxälv
Tekniker: Lars Strandh
Björnmask: Kerstin Hjertén Grape
Inspicient: Olov Roos
Musikchef Estrad Norr: Bo Öhrman
Fylkesmusikksjef: Anders Skaugen
Busschaufför: Carl-Erik Backeryd