Region Jämtland Härjedalen
Teater

Jämtkluringar

Boka senast 31 oktober 2022

Om en kulturhistorisk epok som tynat bort

Jämtkluringar målar upp en bild av det jämtländska sinnelaget och en kulturhistorisk epok som tynat bort.

I denna föreställning undersöker vi vad som gått förlorat när ett sätt att leva försvunnit. Landsbygden, skogsbruket och bondelivet närde olika personligheter, krumelurer och en gemenskap men idag har “Gålgauken”, “Jämttrallaren” och “Dagarkäringa” blivit utan habitat och i denna förändring har kanske också ensamheten växt? Även om det knappast var bättre förr så var det kanske fasansfullt men också trevligare. Mer slit-ont men mer gemenskap, färre tänder men fler vänner?

Ola Gerhardts “Jämtkluringar”, “Nya Jämtkluringar” och “Olas Jamtskola” utkom mellan 1979 och 1991. På samma vis som böckerna gör föreställningen inte anspråk på att ge en korrekt bild av hur det var på varken “gammelthia” eller “idag” utan snarare ge en fiktiv bild som går i linje med den berättartradition - för det är viktigare att det är en bra historia än att det är helt sant. Idag visar kluringarna både ett vemod över en borttynad tid men också ett erkännande över alla historier, personer och slit-ont i skog och jord som ägt rum i länet och på nygamla sätt fortfarande gör det.

Vi vill göra en humoristisk hyllning av dessa personligheter och vardagliga fenomen. Allt från byskvaller, kärvheten, ömheten till den årliga jakten på myltan. Med fritt avstamp i Jämtkluringarns värld blir detta en humoristisk, suggestiv och även jordnära poetisk föreställning. Den är i bästa fall både dråplig, rolig, existentiell och allvarsam - precis som “jämtkynnet” sägs vara.

Medverkande
Manus: Manda Stenström & Olof Runsten, fritt efter Ola Gerhardts böcker: Jämtkluringar, Nya Jämtkluringar och Olas Jamtskola.
Regi: Olof Runsten
Scenografi och Kostymdesign: Tove Dreiman
Ljuddesign: Elize Arvefjord
På scen: Jonas Jonsson, Angelica Alkberg Amrén,
Iréne Granhagen och Mia Blomberg.

Bokning för arrangör

Information om att arrangera

    • Offentlig publik
  • Höst 2022

Spelperiod: Vecka 41-48
14 oktober - 2 december

Målgrupp: Offentlig publik

Programlängd: Ca 2.20 tim, inkl paus.

Krav på spelplatsen
Lokal/Scenyta: 7x5 meter
Fri takhöjd 2,20 meter

Bygg-/rivtid: 4 tim/2 tim

Pris
Offentlig föreställning 5000 kr

Mer info om vår prissättning

Illustration: Maja Korpi