Region Jämtland Härjedalen
Musikteater

Elden inombords

Boka senast 15 maj 2022

Nyskriven musikteater om bränderna i Amazonas

En genreflytande opera om bränderna i Amazonas, övernaturliga krafter, och oväntad vänskap.

Fernanda bor med sin pappa Alvaro, och deras kor, på en gård utanför Tefé, Brasilien. En dag upptäcker Fernanda att hon kan tala telepatiskt med en av korna, Kvigan Taís! Samtidigt anländer den mystiska Kalida till gården och berättar för Alvaro att han på statlig order måste bränna skogen på sin mark för att ge plats åt sojaodling och köttindustri. Alvaro går motvilligt med på detta mot löfte om högre inkomst - Alvaro har inte råd att låta Fernanda gå i skolan, och ser nu sin chans att kunna ge sin dotter ett bättre liv. När Fernanda och Taís får höra om skogsbränning och köttproduktion blir de dock bestörta. De misstänker att Kalida inte har rent mjöl i påsen. Så när mörkret faller lämnar denna otippade duo gården för att ta reda på om Kalida verkligen är den hon påstår sig vara, och hur de ska kunna stoppa hennes planer. Det de finner på sitt äventyr blir inte vad de förväntade sig.

Brasilien är världens största sojaproducent. Under Jair Bolsonaros styre har brasilianska staten velat utöka sojaproduktionen. För att göra det behövs mer mark, och för att skapa mer odlingsmark skövlar man skog i Amazonas och bränner marken. Man skövlar även mer skog än någonsin tidigare för utöka köttindustrin i landet. En grov majoritet av sojan som odlas går till djurfoder åt nötkreatur, så även sojaproduktionen är främst kopplad till köttindustrin; En av världens mest ohållbara industrier ur klimatsynounkt. Utöver detta bidrar skövlingen av Amazonas till risken att förstöra ett unikt ekosystem, och delar av Amazonas ursprungsbefolkning, tex. det marginaliserade Ticunafolket, tvingas lämna sina hem som en följd av industrialiseringen av deras mark. Detta är inte heller unikt för Brasilien. Det finns liknande exempel både hos oss här i Europa och på andra platser i världen. Men vad som hänt/händer i Amazonas under de senaste åren är ett tydligt exempel på hur människor medvetet missbrukar naturliga resurser, och förstör klimatet, för ekonomisk vinning. ”Elden inombords” belyser denna problematik på ett sätt som gör det förståligt för både vuxna och barn i mellanstadieåldern. Allt invävt i en varm berättelse om familj, nyfunnen vänskap, tillit, och hämndlystnad, som förhoppningsvis på olika sätt väcker elden inombords hos publiken.

Medverkande

Sångare:
Annika Forslund Rimbléus
Josefin Gellwar Madsen
Mattias Olsson
Sally Svensson
Maria Kjelson

Musiker:
Stefan Vidmark – Repetitör/kapellmästare/ piano
Lovisa Wangby – cello,
Lydia Holmlund – klarinett
Jan Levander – saxofon
Tomas Nyqvist – slagverk

Musik/libretto: Olle Sundström
Regi: Hanna Haag
Kostymdesign: Urban Hedin
Sömmerska: Astrid Larsson-Lindh
Maskdesign: Emma Haake
Scenografi: Jens Gustavson
Scenografiassistent: Agnetha Enzell
Dekormålare: Bror Högbom
Ljusdesign: Erik Norlander
Ljud/teknikansvarig: Pelle Persson
Tekniker: Håkan Esbjörnsson, Peter Fernström, Anton Wallgren, Ilma Feklistoff
Lärarhandledning: Linnea Lundberg
Foto: Jörgen Vikström
Kommunikatör: Nina Fridell
Konstnärlig ledare: Jan Löfgren
Producent: Monica Bergander

Bokning för arrangör

Information om att arrangera

    • Skola: 10-12 år
  • Höst 2022

Spelperiod: Vecka 42

Målgrupp: 10-12 år

Maxpublik: 100 personer inkl pedagoger

Programlängd: ca 45 minuter

Spelplats:
Estrad Norrs svarta låda, Östersund.
Elever och pedagoger utanför Östersunds stadsgräns erbjuds gratis buss till och från spellokalen. Bokas av Estrad Norr i samråd med beställare. Ange totalt antal elever och pedagoger vid bokning.


Pris
Skolföreställning 1000-2000 kr

Mer info om vår prissättning

Illustration: Jens Gustavson