Region Jämtland Härjedalen

OBS: Det här evenemanget har passerat

Dans

Everlasting Event

Boka senast 15 maj 2023

En hyllning till tillsammansheten, tiden och rummet

En intensiv, intim och fokuserad kväll med massor av dans.

Två starka och tydliga konstnärskap delar en fokuserad kväll som hyllar tillsammansheten och tiden och rummet. Australiska James Batchelors repetitiva och konsekventa koreografi möter amerikanska Jeanine Durnings utmanande praktik ’non-stopping’, där dansarens alla konstnärliga verktyg ställs på sin spets, rakt framför publiken. Båda verken ramas in av den kritikerhyllade och egensinniga scenografen och ljusdesignern Chrisander Brun.

Jeanine Durning

Jeanine Durnings karriär sträcker sig över 25 år inom dans, performance och koreografi. Hennes arbete har beskrivits av The New Yorker som "potential för filosofisk uppenbarelse och teatralisk katastrof." Jeanines research innefattar frågan om den dansande kroppen som en mobiliserande kraft som har potential att förändra uppfattningen om sig själv, andra och de utrymmen vi (kollektivt) bebor. Hennes koreografi ger plats för tankar och känslor att ta form och bli handling, och avslöjar ofta hur vårt grundläggande behov av anknytning och kommunikation stämmer överens med våra önskningar.

Jeanines praktik, nonstopping, har varit grunden för hennes undervisning och koreografiska praktik sedan 2010 och fungerar som en filosofisk syn på vardaglighet. Hon har framfört sitt "signatur" soloperformance (baserat på hennes nonstopping tal-praktik) mer än 50 gånger i USA, i Europa och Kanada. Hon har haft förmånen att samarbeta med många koreografer, inklusive Deborah Hay sedan 2005.

Jeanine har arbetat som konstnär, konsult, koreografisk assistent, coach och blivit inbjuden att dela med sig av sina praktiker världen över. Detta genom olika sorters undervisning, mentorskap/rådgivning och skapande av koreografier. Hennes senaste samarbete var med Candoco Dance Company som skapade Last Shelter med premiär på Sadler's Wells/London i oktober 2021. För närvarande arbetar Jeanine på ett bokprojekt i samarbete med Jenn Joy och MANCC baserat på Jeanines praktik, nonstopping, som kommer ut i januari 2023. Jeanine, är född i New York, men har arbetat i Stockholm de senaste åren som repetitör på Cullberg.

Här kan du läsa mer om Jeanine Durning Länk till annan webbplats.

James Batchelor

James har en danskandidat vid Victorian College of the Arts i Melbourne. Efter examen fick han VCA Graduate Mentors Scholarship och blev då den yngsta mottagaren någonsin av Dancehouse Housemate-residens. Detta startade hans koreografiska karriär varav han vann ett Green Room Award för sitt första stora verk Island.

2016 blev han inbjuden av institutet för Marina och Antarktiska studier att delta i en två månader lång vetenskaplig expedition till havs. Denna otroliga upplevelse ledde till skapandet av Deepspace, som sedan dess har turnerat till 21 städer runt om i världen.

James är en tvåfaldig mottagare av Keir Choreographic Award-commission, samt har haft uppdrag från National Portrait Gallery of Australia Smooth Translation och Chunky Move Next Move Redshift.

Under 2019 valdes James för att med verket Hyperspace vara en del av programmet i det prestigefyllda Aerowaves, som nu har presenterats i över 20 sammanhang inklusive Dance Massive (Melbourne), Canberra, London, Paris, Litauen, Helsingfors, Norge, Ljubljana, Limassol, Prag, Oostende, Luxemburg och Glasgow.

Här kan du läsa mer om James Batchelor Länk till annan webbplats.

Chrisander Brun

Chrisander har en kandidatexamen i Fine Arts från Dramatiska institutet, inom teater och scenkonst (juni 2010). Listan över projekt är lång men ett utdrag från senaste årens verk är Galaksehopen, Exit Parkour, Cash Money Flow (2022), Partita no. 2, Antigone, Romeo and Juliet, Chefen Fru Ingeborg, Stolthet och Fördom Landscape (2021). Chrisander har tidigare skapat ljus-, scenografi- och kostymdesign samt föreställningsfoto för Norrdans föreställning PROXY (2019). De senaste årens konceptbilder för Norrdans är även de är fotade av Chrisander.

Här kan du läsa mer om Chrisander Brun Länk till annan webbplats.

Bokning för arrangör

Information om att arrangera

    • Skola: 13-15 år
    • Skola: 16-19 år
  • Höst 2023

Spelperioder: Vecka 46
Spelas den 15 november

Målgrupp: Från 13 år

Spelplats: Storsjöteatern Östersund

Pris
Skolföreställning 1000-3000 kr

Mer info om vår prissättning

Foto: Lia Jacobi